Takım Turnuvaları ve Takım Kaptanları
Takım Turnuvaları ve Takım KaptanlarıTakım kaptanı, hakemin izin vermesi durumunda, takımının oyuncusu hamledeyken ve hakemin yaynında görüşme yapabilir.Takım turnuvalarında hakem, sporcu ve kaptanlarla farklı bir iletişim vardır. Takım kaptanları takımdaki sporcularıyla, sporcular da kaptanlarıyla oyunun sonucunu belirleyebilecek kısa bir konuşma yapabileceklerdir.Bu görüşmenin sınırları ve koşullarına değineceğiz. Takım kaptanı, temelde, oyun sırasında takımın yönetimini üstlenen bir yöneticidir. Organizasyon yönetimi takımda kimin/kimlerin ‘kaptan’ olarak yönetim sergileyeceğini önceden saptar. Bu belirlemeye göre, yarışma boyunca, birden çok kişinin kaptan görevini üstlenebileceğini anlamak olanaklıdır. Tur sırasında da kaptan rolü el değiştirebilir. Kaptan aynı zamanda takım içinde oyuncu da olabilir. O tur için kaptanlık görevini üstlenen oyuncu, kendi oyunu bittiğinde yarışma alanından ayrılmak durumunda kalırsa, takım içinden bir oyuncu ya da önceden belirlenmiş kişi kaptan rolünü üstlenebilir. Yani bu görev devredilebilir. Takımla ilgisi olmayan, organizasyona bildirilmemiş kişiler organizasyon ve hakemler tarafından bu görev için muhatap kabul edilmez.
Temel görevler
- Takım kaptanı, takımın o tur için hazırlanması, antrenman ve maç programı, beslenme düzeni, dinlenme ortamı, fiziksel aktiviteler gibi yaşamsal ve maç öncesi hazırlıklar yönünden oldukça yüklü bir görev anlayışına sahip olmalıdır.
- Kaptan aynı zamanda maça çıkış listelerinin hazırlanması, teslimi, diğer takımların maça çıkış planı gibi durumları da izlemek, eşlendirmeleri kendi oyuncularına aktarmakla da görevlidir.
- Organizasyon yönetimi, kaptanların maç boyunca nerede duracağını planlayarak düzen alabilir. Genellikle takım masa dizininin birici masasından 150-175 cm. uzaklıkta iki kaptan için yan yana bir oturma düzeni sağlanır. Oyunları kendi takım sırasının arkasından izlemesi istenir ve beklenir.
- Kaptanlar, takımın tüm maçları bittiğinde, hakemler tarafından düzenlenen maç sonuç çizelgelerini, oyunların sonuçlarını gösteren protokolü, imzalar.
Görüşmeler
- Takım kaptanı, takımın oyuncularıyla görüşüp konuşabilir. Görüşme istemi hakeme iletilir. Hakemin izin vermesi durumunda, hakemin anlayabileceği bir dil kullanılarak, sadece hakemin bulunduğu anda ve yanında görüşme yapılabilir.
- Görüşme, oyuncunun saati çalışırken yani hamledeyken yapılabilir.
- Hakemden izin almadan bir oyuncuyla görüşme yapılamaz. Aksine davranan takım kaptanları oyun alanı dışına çıkartılarak cezalandırılır.
Kaptanlar, oyunlar sürerken, takımlarındaki oyuncularla hangi konularda görüşebilecektir?- Kaptanlar, etkinliğin yönergesinde başka bir düzenleme olmadığı sürece;
Rakip oyuncuya berabere teklif edilmesi,
Rakibin yaptığı beraberlik önerisinin kabul edilmesi,
Bir oyunun terk edilmesi,
konularını takımın oyuncularıyla görüşme ve onlara önerme hakkına sahiptir.
- Oyuncular da kaptanlar gibi bazı kısıtlamalara uymak durumundadır. Benzer konular için hamledeyken, hakemden izin alarak ve yine hakemin yanında kaptanlarına danışabileceklerdir.
- Kaptanlar sadece o maçla ilgili olarak kısa bir yanıt verebilecektir. Kaptanlar, oyuncularından gelen görüşme istemine
"beraberliği kabul et "
"oyunu terk et "
"beraberlik öner"
diyebilecektir.
- Bir beraberlik önerisinin kabul edilip edilmeyeceği bir oyuncu tarafından kaptana iletildiğinde kaptan, “evet” veya “hayır" şeklinde yanıt verebileceği gibi kararı oyuncuya da bırakabilecektir.
- Her durumda son karar ve uygulama oyuncuya ait olacaktır.
- Oyuncu kendi oyunu hakkında kesin son söz sahibidir. Kaptanın önerisi üzerine oyuncu bu öneriyi kabul etmek zorunda değildir.
- Kaptan, oyuncunun bilgisi ve rızası olmadan bir oyuncu ve onun oyunu adına da hareket edemeyecektir.
- Kaptan, kabul, red veya başkaca öneri ve karar öncesinde; satranç tahtası, satranç saati ve oyunun konumu hakkında oyuncuya bilgi veremeyecek, bilgisayar ve benzeri araçlardan yararlanamayacak, başkalarına danışamayacak, oyun sırasında, oyuna ve oyunculara bir müdahale yapamayacaktır.
- Takım kaptanı oyuncuların davranışlarını FIDE Kurallarının ruhuna uygun olarak izlemeli, bu doğrultuda her zaman takımını yönlendirmelidir. Oyuncularla olan iletişimde sportmenlik ruhu sergilenmelidir.
Kaptanların, oyuncularına bir oyunu terk etmelerini önermelerinin uygulaması azdır. Kaptan böyle bir öneride bulunduğunda kuralların emrettiği biçimde davranılmalı, 11. ve 12. maddelerin ruhu ve anlamı unutulmamalıdır. Örneğin; kazanılmak üzere olan bir oyunun terk edilmesini önermek, turnuva sonrasında dahi farklı değerlendirmelere yol açacağı gibi, bu durum karşısında başhakem veya organizasyon farklı yaptırımlar uygulayabilecektir.
22 Temmuz 2016
IA&IO Tahsin AKTAR
Yorumlar -
Yorum Yaz