• Favorilere Ekle





Oyuncuların Sağlığı ve Güvenliği

Oyuncuların Sağlığı ve Güvenliği

Oyuncular, masada, oyun sırasında hastalanabilirler. Yeni ortaya çıkan bir rahatsızlık oluşmuş olabilir. Hastalandığını bildiren oyuncuların oynanmakta olan maçları ne olacaktır?

 Organizasyon süresince, oyuncu, antrenör, hakem ve diğer katılımcıların sağlığı ve güvenliği çok önemlidir. Olası sağlık sorunlarına çözüm bulunması amacıyla bir dizi önlem alınırken güvenlik konuları için de olanaklar ve ortamlar hazırlanır. Bu amaçla görevlendirmeler yapılır. FIDE Oyun Kuralları’na göre de, “iyi bir oyun ortamını ve bunun sürekliliğini sağlar” denilerek, hakeme bu konuda, sağlık ve güvenlik konularında, geniş anlamda görev verilmiş olduğu dahi söylenebilir. Sağlık ve güvenlik boyutu ele alındığında ‘ortamın satranç oynamaya elverişli olmaması’ gerekçesi önemli sayılabilecek sorunları ve itirazları peşinden sürükleyeceği unutulmamalıdır. Sağlık ve güvenlik önlemlerinin alınmadığı bir etkinlikte satranç saatlerin çalıştırılması sakıncalıdır.
 
Sağlık hizmetleri
Katılımcıların profili ve buna dayalı olarak sağlanacak sağlık hizmetinin biçimine göre, görevlilerinin, hangi özelliklerinin dikkate alınacağına ve kimlerden oluşacağına karar verilir. Yarışma için görevlendirilirler. Oyuncuların içine düşebilecekleri olumsuz tablodan arınmalarına yardımcı olabilecek ‘psikolog’ da bu görev listesinde yer alabilir. Etkinliğin profiline göre ‘beslenme uzmanı’ gibi temel konularda destek olacak görevliler de çağrılabilir. Tüm katılımcıların organizasyon boyunca baş gösterecek sağlık sorunlarının nasıl giderileceği, bu hizmetlerin hangi anlayış ve düzende sağlanacağı ‘oyuncu ve katılımcılara’ duyurulmalıdır.
 
Yarışma yerinde görev yapan herkes (başta organizasyon yöneticisi ve hakemler) oyuncuların sağlığıyla yakından ilgilenmek zorundadır. Özellikle çocuk yaştaki oyuncuların tur sırasında hastalandıklarına tanık olunmuştur. Beslenme bozukluğu veya yan etkenler yüzünden bu tabloyla sıklıkla karşılaşılır. Bunun yanında önceden var olan hastalığı ortaya çıkan oyunculara da rastlarız. Yöneticiler ve hakemler, hasta olduğunu söyleyen veya hastalandıkları yönünde açık belirtiler gösteren oyuncularla yakından ilgilenmelidirler. Bu oyuncuların yarışma yerinde oluşturulan ‘sağlık birimine’ gönderilmeleri hızlı biçimde sağlanmalıdır. Oyuncularla birlikte hareket eden antrenör, takım yöneticisi veya oyuncuların ailelerine de aynı hızla bilgi verilmelidir. Masada, oyun sırasında hastalandığını bildiren veya açıkça bu yönde belirtiler gösteren oyuncuların oynanmakta olan maçları ne olacaktır? Bunun ve daha pek çok sorunun yanıtını kaynak belgede bulmak olanaklıdır.
 
Yarışma salonunun önünde “çocuğumun hasta olduğunu söylediler, onu görmek istiyorum” diye telaşla çırpınan anneye mantıklı ve anlaşılır bir yanıt vermek gerekmez mi? Ne yazık ki yaşanmış benzer örneklerde, salt görevini yapmış olmanın verdiği güvenle, oyuncu hakkında bilgi vermeyen, oyun salonundan bilgi alınmasını da sağlamayan görevlilerin olduğunu biliyoruz. “yok bir şeyi” demek veya “ bilgimiz yok” demek orada bulunan organizasyon görevlileri veya hakemler için çok kolay verilmiş yanıtlar değil midir?  O anneyi yatıştırmak, bazı önlemleri alarak çocuğuyla buluşmasını sağlamak görevlilerin edindiği formasyonun gereği olmalıdır.
 
Güvenlik hizmetleri
Organizasyon yerine varıştan ayrılış anına kadar geçen sürede sağlanacak güvenlik ve bu alanda alınacak önlemler de sağlık için alınan önlemler kadar çok önemlidir. Oyuncu, görevli ve diğer katılımcılara dışarıdan sergilenebilecek kötü amaçlı davranışlarla katılımcıların birbirleriyle olan ilişkilerindeki aşırılıklar güvenlik görevlilerinin görev tanımlarındaki temel işlevi yansıtır. Oyunların güvenliği de önemlidir aslında. Hile ve hileye yol açacak ihlal nesneleri için de önlem alınır. Güvenlik görevlilerinin temel işlevleri, organizasyon yönetiminin ortaya koyduğu düzenin sağlanmasıdır.
 
Organizasyon yöneticisi ve hakemler, güvenlik anlayışında bu temel işlev üzerine hareket ederler. Görevlilerden tribün, bekleme ve dinlenme alanları veya salon içerisinde yüksek sesle konuşan, konuşulmaması gereken yerlerde konuşan kişilerin uyarılması istenebilir. Bu önlemlerden ayrı ana giriş kapılarında duyarlı kapı, x-ray cihazı, el detektörü gibi alet ve cihazlarla yapılacak uygulamalarda yer almak üzere görev verilebilir. Yöneticilerin verilen bu görevlerin duyarlılıkla yerine getirilmesini izlemesi gerektiğinde yeni önlemler almaları beklenir.
 
Bu alanda da yaşanmış kötü örnekler vardır. Tehdit edildiklerini ve can güvenliklerinin olmadığını ileri sürerek maça çıkmayacaklarını bildiren takım yöneticisine, konunun FIDE Oyun Kuralları çerçevesinde yer almadığı belirtilerek, yapılacak bir şey olmadığı türünden benzeri bir söylemle karşılık verilmişti.  Vahim bir hata yapılmıştı. Yapılması gereken şey, öncelikle, ileri sürüldüğü gibi bir durumun var olup olmadığına bakılmaksızın, alınmış önlemler sıklaştırılarak gerekliyse yeni önlemler almak yönünde olacaktı. Sonra konunun nedenleri üzerine araştırma ve inceleme yapmak gerekecektir mutlaka.
 
Görevlilerin de her aşamada, karşılaştıkları olumsuz ve aykırı durumları organizasyon yöneticisine haber vermeleri beklenir ve istenir.
Oyuncuların sağlığı ve güvenliğiyle ilgili yapılması gerekenler,'Belgeler' menüsünde kaynak belge olarak bu amaçla oluşturuldu.
 
09 Haziran 2017

IA&IO Tahsin AKTAR

Yorumlar - Yorum Yaz