• Favorilere Ekle





Hakkımda

Satranç kuralları, eşlendirme ve organizasyon alanlarındaki birikimlerin, süreç içinde oluşan makale ve yorumların, buradan, satranç toplumuyla paylaşılması amaçlanmıştır. Çevrenizdeki yaşanmış olaylar, üzerinde tartışılan konular bildirildiğinde örnek olaylar senaryosunda ele alınabilir.

© Her hakkı saklıdır.

Burada yayınlanan belge, yazı, resim ve hareketli görüntülerin hiçbir kısmı izin alınmaksızın elektronik veya basılı ortamda herhangi bir biçimde kullanılamaz.

Yazı, yorum ve makalelerin yayınlandığı tarihte geçerli olan kurallar dikkate alınmıştır. Örnek olaylar senaryolarında, makale ve yazılarda hiç bir kişi ve kurum hedef alınmaz. Habercilik açısından etik değerlere bağlı olarak yayın yapılır. Kişilerin yanıt verme hakları saklıdır. Kişilerin yorum ve yanıtları yazarını ve kişiyi bağlar.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tahsin AKTAR kimdir?

 Tahsin Aktar 1958 Adana doğumludur. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Program Geliştirme Ana Bilim Dalında lisans öğrenimini tamamladı.

Gümüşhane, Trabzon ve Adana'da matematik öğretmeni olarak görev yaptığı dönemde uzun yıllar eğitim yöneticisi olarak çalıştı. Adana’da Özel Gönen Lisesi Müdürü, Özel Gönen Okulları ve Başkent Üniversitesi Okulları Genel Müdürü olarak görev yaptı. 2006 yılında emekli oldu.

1982 yılından bu yana satranç sporuna hakem, gözlemci, temsilci ve yönetici olarak yararlı olmaya çalışan Aktar, 1991 yılından itibaren Türkiye Satranç Federasyonun çeşitli kurullarında yer aldı.

2004 yılında Türkiye Satranç Federasyonun özerk yapıya ulaşmasıyla, yapılan seçimler sonunda, federasyon yönetim kurulunda ‘Asbaşkan’ olarak yer aldı.

2008 yılı federasyon seçimlerinde oluşan yeni yönetim kurulunda bu kez ‘Başkan Vekili’ olarak yer aldı.

2012 yılında yapılan federasyon seçimlerinde federasyonun Disiplin Kuruluna seçildi ve bu dönemde ‘Disiplin Kurulu Başkanı’ olarak görev yaptı.

Uluslararası satranç hakemi (IA) olan Aktar, birçok Türkiye, Avrupa ve Dünya Satranç Şampiyonalarıyla 2014’te Norveç’te yapılan 41. Satranç Olimpiyatında hakem olarak görev yaptı.

Uluslararası satranç organizatörü de (IO) olan Aktar, birçok Türkiye yarışmaları, ülkemizde düzenlenen Avrupa ve Dünya Satranç Şampiyonalarıyla 2012 İstanbul 40. Satranç Olimpiyatının organizasyonunu üstlendi.

2008 Almanya / Dresden 38. Satranç Olimpiyatıyla, 2010 Rusya / Khanty-Mansiysk 39. Satranç Olimpiyatında Türkiye Satranç Federasyonu adına ‘teknik yönetici’ olarak bulundu.

Süreç içinde hakem eğitim programlarıyla federasyonun yazılı düzenlemelerini hazırladı. Antrenör eğitim programlarına katkı sundu.

1996 yılından itibaren düzenlenen her düzey hakem eğitimlerinde ‘eğitim görevlisi’ olarak görev yaptı. Kendisine ait web sitesinden edinimlerini paylaşırken, hakem gelişimi, satranç kuralları, organizasyon / formasyon, teknik konularla federasyon yönetimi üzerine makaleler ve yayınlar hazırladı. 
 

Sunuş

Fener’i yol gösteren, karanlıkta aydınlatan şekliyle yüklenen anlamlarıyla biliriz.
Amacım; satranç kuralları, eşlendirme, organizasyon alanlarındaki birikimlerimi, süreç içinde oluşan makale ve yorumlarımı satranç toplumuyla paylaşmaktır. Bu konularda yol göstermek, üzerinde tartışılan konuları aydınlığa kavuşturmak üzere ‘Fener’ gibi işe yarayacak bir ortam oluşturmaya çalıştım.
Yaşanmış olaylardan yola çıkılarak örnek olay ve senaryolar oluşturuldu. Örnek olaylar hem satranç oyun kuralları hem de organizasyon kuralları bütününde ele alınarak aydınlatılmaya çalışıldı.
Burada;
bulabileceksiniz.
Çevrenizde yaşanmış olayları, üzerinde tartışılan konuları bildirirseniz örnek olaylar senaryosunda ele alabiliriz.
Aydınlık bir ortam dileğiyle…

IA&IO Tahsin AKTAR