• Favorilere Ekle





İddialı mısınız?

İddialı mısınız?
 
“Olumsuzluklar olumlu bir noktayla dengelenebilir”
 
 Satranç organizasyonlarında; yöneticiler, antrenör ve hakemler, pek çok iş gören ve görevliler yer alır. Bu bileşenler, kendi performanslarını artırarak, stres yükü taşımadan organizasyonların başarıya ulaşmasını sağlamakla yükümlüdürler. Bulunuş amaçları da bu yöndedir. Görev bilinci içerisinde hareket eden bileşenlerin başarısı, organizasyonun başarıya ulaşmasını sağlar. Bu yazıda, görev bileşenlerinin, olumlu düşünceyi tanıyarak olumsuz düşüncelerinin olumlu biçime nasıl dönüştürebileceklerini, çaresizlik duygusuyla başa çıkarak performanslarını istendik düzeye ve onun da üstüne nasıl çıkarabilecekleri ele alındı. Bunu sağlayabilir misiniz? Sağlayabiliyorsanız ‘iddialısınız’! demektir.
 

Olumlu Düşünmek
Olumlu düşünebilmek için olumsuz düşünceyi tanımak gerekir. Olumlu düşünceyi körlemesine bir iyimserlik anlayışı olarak kabul etmenin yanlış olduğunu düşünüyorum. Olumluyu daha çok vurgulamanın, olayları anlama ve değerlendirmenin yolu olarak kabul etmek daha doğru bir seçim olsa gerek. ‘Bardağın yarısı dolu’ diyerek dolu tarafından bakanlardan mısınız?
 
Sonucu daha iyi kılmak için ne yapılabilir?

Olumlu düşünme için kurallar
Başarıyı kabullenmek asıl noktadır.
Eğer iyi yaptıysanız, bunun farkına varmak gerekir. Hemencecik, küçük aksamaları başarısızlık olarak düşünmemek gerekir. Bu nedenle kendini kötü hissetme yönünde aceleci davranılması da yanlıştır. Çevreden, tarafsız bir değerlendirme yapmalarını isteyerek bu durum kolayca aşılabilir.
 
Genellemelerle değil, duruma özgü şeylerle uğraşılmalıdır. Burada kilit nokta, genelleme yapmamak ve herhangi bir alandaki düşük performansın, aksamanın, yanlış uygulamanın diğer işleri de standartların altındaymış gibi göstermesine izin vermemektir. Katılımcıların konaklama sorunları karşısında bütün organizasyonun kötü olduğunu düşünmek ve bunu söylemek yanlıştır. Konaklamadaki sorunlarla uğraşmak daha doğru yoldur.
 
Organizasyonda yaşanabilecek en kötü korku nedir? Bunu düşünmek gerekir. En kötü korkunun gerçekleşme olasılığını gerçekçi olarak değerlendirilerek buna verilecek akılcı yanıtın ve çözüm yollarının ne olabileceği düşünülmelidir. Başhakem için bu durum daha önce oynamış oyuncuların yeniden eşlendirilmesi olabilir. Yarışma yöneticisi için de salonun ısıtılamaması bu kapsamda düşünülebilir. “Daha önce de olmuş muydu? Bunun olması için hangi koşulların bir araya gelmesi gerekiyor?” Temel sorular bunlar olmalıdır. Böyle düşünerek sorun olan veya yanlış uygulamaların önüne geçecek planlar önceden kurulabilir.
 
Olabilecek en kötü senaryo düşünülür. Bir şeyin istendik düzeyde yürümeyeceğinden endişe duyulursa, bu korkulara meydan okuyarak ve olası en kötü senaryo kurularak yeni ve ek planlama yapılabilir. “Olabileceklerin en kötüsü nedir? Sonucu daha iyi kılmak için ne yapılabilir?” gibi soruların yanıtı her zaman ajandada hazır olmalıdır.
 
Tüm olanaklar değerlendirilerek, elden gelenin en iyisi yapılarak, ortaya çıkan sonuçlar kabul edilmelidir. Bir sorunla karşılaşıldığında yapabilecek her şeyin yapıldığını bilmek görevli bileşenler için bir aşamadır. Sonuç tam anlamıyla bir kriz bile olsa, istenilen her şeyin yapıldığını bilmenin rahatlığıyla ortaya çıkabilecek her sonuç önceden bilinerek kabullenilmelidir.
Kesinlik taşıyan şeyler amaç edinilir. Belirsizlik, herhangi bir karardan veya uygulamadan çok daha fazla kaygı yaratır. Bir olay karşısında yapılacak uygulamada başarısızlık kesinleştikten sonra üzülmek yerine bu durumdan en iyi sonucun nasıl alınabileceği, hangi derslerin çıkarılabileceğini düşünmek daha doğrudur.
 
Olumsuz düşünceler, içinde bulunulan çevre koşullarına göre değerlendirilmelidir. Uygulayıcılar, gerçekten iyi ve istendik düzeyde yürüyen şeyleri listelemelidir. Bu yöntem, sorunların belli bir açıya yerleştirilmesine yardımcı olabilir.
 
Olumlu düşünceden her zaman çok fazla şey beklenmemelidir. Bazen belli bir nedeni olmadan durum kötü hissedilebilir. Aslında ortada başa çıkılması gereken olumsuz düşünceler olmayabilir. Bu tür durumlarda, “Bu, normal ve geçici bir durum.” denilerek olumlu düşünceden yararlanmak gerekir.  
 
Neyin yanlış olduğundan çok, neyin doğru olduğu üzerinde yoğunlaşmak gerekir. Yapılan işin tatmin etmeyen yüzde 10’luk bölümü üzerinde yoğunlaşmak, yüzde 90’ı oluşturan iyi şeyleri göz ardı etmek demektir. Karşı duran olumlu noktaları içeren bir liste yapılarak denge sağlanabilir.
 
Bir öğüt
Kendinize sorun: “Bu beni neden üzüyor?” Bazen bir şeyin bizi neden endişelendirdiğini tam olarak anlamaksızın, o şeyle ilgili olarak üzülürüz. Kendinizi baskı altında hissettiğinizde şunu deneyin: Sizi üzen şeyi bir kağıda yazın, ardından niye üzüldüğünüzü de ekleyin. Bu konuda düşünün ve üzüntülerinizin gerçek nedenlerine ilişkin bir şeyler yapmaya başlayıp, bu sorunu çözüp çözemeyeceğinizi anlayın.
 
Performansı tam ve doğru değerlendirmek
Herhangi bir değerlendirmenin amacı performansın tamamına göz atmaktır. Bu, geliştirilmesi gereken alanlar kadar, güçlü kısımların da farkına varmak anlamına gelir. Değerlendirme, organizasyon yöneticileri ve hakemlerin en önce yapmaları gereken işlerin başındadır. Organizasyonun, oyuncuların, olayların, olacakların, itirazların değerlendirilmesi kuşkusuz ki yapılacaktır. Görevlileri, hakem ve antrenörleri değerlendirecek olanlara birtakım öneriler sıralayabilirim.
  • Her olumsuz noktayı, olumlu bir noktayla dengeleyin.
  • Yapıcı eleştiriden yararlanın.
  • Kişiyi değil, davranışı eleştirin.
  • Başarılar kadar başarısızlıkları da paylaşın.
  • Düzeltmeniz gereken şeylerin farkında olun.
  • Her hatadan çıkarılacak bir ders olduğunu unutmayın.
  • Şu soruyu sorun: “İşler bir parça daha iyi gitseydi, acaba durum nasıl olurdu? “
  • Yapabileceğiniz başka bir şey olup olmadığını araştırın.
  • Stresli olduğunuzda beklentilerinizi azaltın.
  • Bir sahne sanatçısı  gibi performansınızı prova edin.
  • Unutmayın! Durumun kendisi değil, belki sizin seçtiğiniz bakış açısı olumsuz tablo yaratmıştır.
Bu işleri yalnızca bir parça daha düzeltse bile, ne yapabileceğiniz üzerine yoğunlaşarak tekrar elden geçirin. Eğer yapabilecek bir şey yoksa durumu yapabileceklerinizin en iyisi olarak kabullenin ve yeni durumlarda daha iyi olabilmek için ne yapacağınızı düşünün.
 
Kaynakça: “Pozitif Stres Yönetimi “ : Peter E. Makin, Patricia A.lindley
 
19 Nisan 2020

Tahsin AKTAR

Yorumlar - Yorum Yaz