• Favorilere Ekle





Bir ülkenin onurunu koruyarak, çağdaş ve örnek bir cumhuriyet haline getirilebileceğini bütün dünyaya gösteren ve bunu tarihe altın harflerle yazdıran büyük Atatürk! Sen ulusun gönlünde ebedi yaşayacaksın.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ü vefatının 79. yılında bir kez daha sevgi, saygı ve özlemle anıyoruz. Başta Anıtkabir olmak üzere ülkemizin dört bir yanında ve hatta Dünya’nın pek çok yerinde Atatürk için 09.05'te anma törenleri düzenlenecek.

Mustafa Kemal'e inananlar, onun yolunda gitmeyi görev edinenler ve Türkiye Cumhuriyeti'nin geleceğini düşünenler sadece 10 Kasım’da değil Atatürk'ün ideolojisini, devrimlerini ve devlet adamlığını her dem anlatmalı ve yaşatmalıdır.

Atatürk’ün ideolojisinde, insan düşüncesinin, olanaklı olduğunca akılcı ve bilim üzerine oturtulması gereği bir temel ilkedir. 79. yıl anmasında, bu kez, bu büyük insanın bilime verdiği önem ve değere yer vereceğiz, söylevlerinden bir demet sunacağız.

“Dünyada her şey için, maddiyat için, maneviyat için, hayat için, başarı için en hakiki yol gösterici ilimdir, fendir. İlim ve fennin dışında yol gösterici aramak gaflettir, cahilliktir, doğru yoldan sapmaktır. Yalnız ilmin ve fennin yaşadığımız her dakikadaki safhalarının gelişimini anlamak ve ilerlemeleri zamanında takip etmek şarttır.”
Atatürk, bu konuya ilişkin sözlerinde medeniyeti göz kamaştırıcı ve olağanüstü dönüşmelere götürebilen fizik ve kimya gibi doğa bilimleri, yani bilimin fen dallarını vurgulamaktadır. Fakat insanı ve insan topluluklarını inceleyen bilimlerin de Atatürk’ün bu sözlerinin kapsamı içine girdiği de açık seçik bir biçimde görülmektedir.

“Bu millet ve memleket ilme ve irfana çok muhtaç; eğitim ve öğretim görmek için, ilim ve fen almak için Avrupa’ya, Amerika’ya ve her tarafa çocuklarımızı göndermeye mecburuz. İlim ve fen ve ihtisas nerede varsa, sanat nerede varsa gidip öğrenmeye mecburuz. Çok çalışmaya mecburuz. Çalışmak demek ise boşuna yorulmak terlemek değildir. Zamanın gereklerine göre bilim ve teknik ve her türlü medeni buluşlardan azami derecede yararlanmak zorunludur.”


824 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın